Med lång erfarenhet från försäljning och bakgrund inom bank och finans, FinTech och AdTech kliver Jamal Hashimi in i rollen som CEO på det innovativa GreenTech-bolaget Smart Bins Nordic AB.

Smart Bins erbjuder innovativa och effektiva avfallslösningar för olika typer av verksamheter och kommersiella miljöer. Produktsortimentet präglas av smart teknik med användaren i fokus och stöttar verksamheter till effektiv avfallshantering. Under våren 2022 tillträdde Jamal Hashimi rollen som CEO med uppgiften att driva företaget framåt och hjälpa kunderna i omställningen till det cirkulära samhället.

För att lära känna Jamal lite bättre och lyssna in på hans förväntningar, bjöd vi in honom för en intervju.

Välkommen Jamal! Hur känns det att ta dig an åtagandet som CEO på Smart Bins?
Tack så mycket! Jag är glad och hedrad över förtroendet och ser med spänning, glädje och entusiasm fram emot att få leda ett så samhällsviktigt företag som Smart Bins till fortsatta framgångar.

Vilka erfarenheter tar du med dig in i Smart Bins?
Jag har haft möjligheten att starta men också skala upp företag tidigare vilket har gett mig stor förståelse för de utmaningar som kan uppstå när företag färdigställt sin go-to-market-strategi och faktiskt ska implementera den. Den vägen är sällan rak. Lyckligtvis har jag med årens gång lärt mig hur jag ska parera eventuella hinder längs vägen. Jag har även många års erfarenhet inom försäljning och har ansvarat för olika service- och säljteam, stora som små.

Vad det med Smart Bins som fångade ditt intresse?
Anledningarna är många men det är två starka orsaker som sticker ut. Smart Bins som företag och erbjudande går helt hand i hand med mina värderingar kring miljö och återvinning. Mitt uppdrag känns viktigt i den bemärkelsen att jag genom min dagliga sysselsättning kommer hjälpa företag dra sitt strå till stacken genom implementering av användarvänliga och innovativa avfallslösningar. 

En annan anledning är människorna! Smart Bins grundare Johan Boson och Dino Eklöf, gjorde ett toppenintryck på mig. Här har vi två väldigt ödmjuka, positiva och drivna personer med fötterna på jorden. Efter att ha träffat samtliga anställda i koncernen märkte jag snabbt att alla har samma sköna inställning. Jag kände mig som en del av teamet direkt!

Ser du några särskilda utmaningar och möjligheter för Smart Bins framöver?
Absolut. Vi har en unik möjlighet att på ett enkelt sätt hjälpa företag med återvinning på deras arbetsplatser. Våra smarta lösningar bidrar till att återvinning demokratiseras och kortar ned startsträckan att komma igång med avfallshantering avsevärt. Utmaningen å andra sidan, är att få gemene man att förstå vikten av källsortering. Jag är övertygad om att de flesta i Sverige förstår vikten av återvinning, men hur många gör det i praktiken? Det är den största utmaningen.

Nya krav på återvinning sker löpande. Vilka förändringar ser vi i närtid?
Närmast i tiden och något som ligger oss nära till hands är utsortering och hantering av matavfall. Här i Stockholm blir det till exempel krav på att verksamheter med eget kök eller pentry på arbetsplatsen ska sortera ut sitt matavfall. Insamlingen sker antingen separat genom materialåtervinning från kommun eller anslutna leverantörer, men kan även återvinnas på plats.

Smart Bins erbjuder flertalet produkter för återvinning – har du någon solklar favorit?
Kompostmaskinen är min favorit! Jag likväl som kunderna jag möter, är imponerad av hur en sådan till synes liten pjäs kan rymma så mycket finteknik och omvandla matavfall till näringsjord på bara ett dygn. Den cirkulära slutprodukten är en jordmassa proppad med näring som till exempel kan ges till växterna på kontoret. Hur coolt är inte det?! På tal om matavfallsobligatoriet så är kompostmaskinen en utmärkt lösning för arbetsplatser som önskar bli mer cirkulära och på egen hand återvinna sitt organiska avfall.

Utöver kompostmaskinen har vi även en självsorterande återvinningsstation och en avfallskomprimator som separerar det fasta avfallet från det flytande som i sin tur minskar avfallsmängderna med upp till 90%.

En lite mer personlig fråga, hur spenderar du din sommar?
Sommaren kommer jag spendera med mina barn. Gröna Lund står högst upp på agendan, men jag hoppas kunna övertyga dem om att Stockholms skärgård är minst lika roligt!

Slutligen, har du någon hälsning till företag som vill bli mer cirkulära?
Företag oavsett storlek befinner sig i en utmanande tid där omställningen till ett cirkulärt samhälle utmanar invanda beteenden och processer. Att tillämpa innovativa och miljöschyssta lösningar som förenklar och effektiviserar avfallshantering på arbetsplatsen är därför just nu viktigare än någonsin. Och det är här Smart Bins produkter kommer in i bilden. Vi värnar om ett cirkulärt samhälle och vi tar vår uppgift på allvar – att hjälpa användaren göra rätt och bjuda in till en enkel avfallshantering som hållbart gynnar verksamhet, samhälle och planet. Kontaktvägen till mig är öppen och kort, och jag ser fram emot att hjälpa ditt företag eller din arbetsplats ta klivet in i den nya tidens sätt att återvinna.

Vill du veta mer om hur Smart Bins kan hjälpa dig? Fyll i formuläret här eller slå oss gärna en signal på 08-128 285 35.