Kompostmaskinen tar hand om matavfallet hos BNP Paribas

BNP Paribas Sweden, del av BNP Paribas Group, är en internationell bank med stark närvaro på den svenska marknaden. Företaget genomsyras av en gedigen hållbarhetspolicy och vi på Smart Bins har sedan september 2021 givits förtroendet att ombesörja hanteringen av Stockholmskontorets matavfall. Utöver de två kompostmaskinerna som har sin plats i kontorets reception och pentry, ser de till att näringsjorden som genereras från medarbetarnas matavfall hämtas och packas av Smart Bins.

Vi fick några minuter med Jeanette Danielson, Facility Manager på BNP Paribas, som delade med sig av sina tankar kring hållbarhet och lösningen.

Hur arbetar ni med hållbarhet och miljö?

Vi har en global- och en lokal hållbarhetspolicy vi arbetar efter samt en strikt plastpolicy som lyder att vi inte använder oss av plastartiklar på kontoren. Substituten vi använder måste vara komposterbara, till exempel gjorda på sockerrör, så vi kan slänga det i kompostmaskinen. Jag upplever att det inte finns så många alternativ till plast på marknaden idag. Förhoppningsvis kommer det att förändras vartefter fler företag efterfrågar plastfria produkter.

Hur kom ni i kontakt med Smart Bins och vad var bakgrunden till att ni skaffade kompostmaskinerna?

Vi kom i kontakt med er genom en av våra leverantörer, ISS, som rekommenderade er. Vi valde att ta in kompostmaskinerna till kontoret eftersom Stockholms Stad inte erbjuder något motsvarande alternativ för just matavfall.

Vad har ni fått för reaktioner från användarna?

I och med pandemin har vi fortsatt inga externa besök på kontoret. Vi har en kompostmaskin i receptionen och en i köket, och de interna reaktionerna har vart väldigt positiva. Innan uppstarten fanns en viss oro över att matavfallet skulle lukta, vilket det inte gör.

Vad har ni för planer framåt inom avfallshantering och sortering?

Framför allt är ambitionen att implementera kompostmaskinerna i de andra nordiska länderna där vi finns representerade.

Har du några tips till arbetsplatser som inte har kommit igång med källsortering än eller som vill göra mer inom avfallshantering?

Jag tror på att fokusera kommunikationen till medarbetarna så att alla är införstådda med varför man källsorterar. I höstas hade vi en hållbarhetsvecka med föredrag för våra medarbetare, grannar och fastighetsägare där bland annat Smart Bins medverkade. Det var mycket uppskattat av åhörarna. I synnerhet att föredraget gav ett bredare perspektiv om matsvinn och kompostering samt att ni berättade om och visade era produkter.

Gör som EQT, välj Smart Bins kompost!
naima-kmarktSå fungerar våra lösningar på restaurang K-märkt
Vill ni också synas här?

Vi är stolta över våra kunder och är inte blyga för att skryta om deras miljöinsatser. Skicka in en förfrågan så tittar vi tillsammans på hur vi kan hjälpa er bidra till ett cirkulärt samhälle.