Hur systerföretaget Office Recycling tog sig till endast 1% restavfall?

Vi intervjuade försäljningschefen på Office Recycling, Emanuel Tanno, om hur de löste sista pusselbiten för källsorteringen på kontoret och hur Smart Bins kompostmaskin har blivit en del av hållbarhetsarbetet.

Emanuel berättar att Office Recycling är ett fossilfritt återvinningsföretag som har stora krav på sig att själva vara hållbara och miljövänliga.

– Vi källsorterar allt på kontoret, från plast och papper till minsta metall- och glasbit. Det enda vi inte haft möjlighet att ta hand om på ett bra sätt tidigare är vårt matavfall, eftersom det inte finns möjlighet att källsortera det i fastigheten. Så valet var lätt för oss att införskaffa en kompost för att lösa vårt problem. Vi har tittat runt på marknaden och valde till slut Smart Bins helautomatiserade kompostmaskin då vi uppskattar den snygga designen och enkelheten i både användandet och skötsel!

Lätt som en plätt att sluta cirkeln
Innan vi startade upp maskinen fick vi bra stödmaterial i form av en installation- och uppstartsguide, användningsschema och FAQ. Det tillsammans med den presentationen Sofia på Smart Bins gav oss innan vi bestämde oss för deras lösning, gjorde det mycket enkelt att komma igång.

På Office Recycling är det vanligtvis 18 stycken kollegor på kontoret, men med rådande pandemi så varierar det såklart. Vi tömmer maskinen ca en gång i veckan för att ta hand om slutprodukten, den näringsrika premiumjorden. Vi har satt upp ett rullande schema där vi själva tömmer komposten, vilket är väldigt lätt och tar bara ett par minuter. Enkelheten och att det så snabbt blir färdig kompostjord fick flera av medarbetarna intresserade och skapade en förståelse för hur den fungerar, vilket jag tror i sin tur ledde till en högre användningsgrad. Den används dagligen av alla och fungerar kanon!

Jorden använder vi till våra egna växter, vilket gör att vi får en cirkularitet i vårt kretslopp. Den paketeras även i snygga påsar som vi kan dela ut vid kundbesök, vilket bäddar för en intressant diskussion.

Att ändra beteende kan vara utmanande men inte i detta fall
Som alltid med en ny pryl på kontoret kan det ta tid för alla att börja använda, men så blev faktiskt inte fallet med kompostmaskinen. Maskinen står nära lunchrummet och fruktkorgen så det är lätt att slänga matresterna. Vi är alla generellt väldigt duktiga på att inte slänga mat i onödan och kompostmaskinen har nog gjort oss än mer medvetna om eventuellt svinn efter lunchen, vilket förhoppningsvis leder till ännu bättre matlådor.

Är det R2D2 i lunchrummet?
När vi har besökare undrar de ofta över vad det är för en liten Star Wars-maskin som står vid väggen, så det är en riktigt bra konversationsstartare. Tror de flesta slås över hur enkelt en teknisk kompost löser utmaningen med att ta hand om det biologiska avfallet på kontoret så smidigt och fräscht.

Vad är Office Recyclings nästa hållbarhetsmål?
På Office Recycling har vi ett flertal långsiktiga hållbarhetsmål som vi vill uppnå. Internt försöker vi alltid minska allt svinn, ta hand om och återvinna eller återanvända det som går och ständigt se över alla våra processer för att de ska vara så hållbara som möjligt. Jag tror att det i långa loppet handlar om att alltid ha örat mot rälsen och spana efter nya innovationer som gör vårt leverne och arbete mer hållbart.

På Office Recycling vill vi få företag att se över sina valmöjligheter och förstå att det ofta går att göra smarta förändringar väldigt enkelt. Det behöver inte vara komplext eller en stor process att till exempel byta återvinningsleverantör som kan leda till en stor total förbättring. Även om de har en återvinningslösning redan, kan vi hjälpa dem med en helt fossilfri hämtning av alla deras fraktioner. På så sätt gör de ett bra val inte bara genom att källsortera, utan även i transporten av materialet.

Emanuel Tanno, Försäljningschef Office Recycling

b3-kompostmaskinKompostmaskinen hjälper B3 i miljöarbetet
Vill ni också synas här?

Vi är stolta över våra kunder och är inte blyga för att skryta om deras miljöinsatser. Skicka in en förfrågan så tittar vi tillsammans på hur vi kan hjälpa er bidra till ett cirkulärt samhälle.